LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene au distrus o bază militară rusă din Nova Kakhovka

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene au distrus o bază militară rusă din Nova Kakhovka

Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au avariat depozitele de muniții rusești din Sadove (la aproximativ 15 km sud-vest de Snihurivka) și raioanele Mykolaiv și Herson și au lovit centrul de control al vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) din Komyshany, la nord-vest de orașul Herson.

Coloană de tancuri Ucrainiene în ofensivă. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.16 Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în estul Ucrainei, presând din ce în ce mai mult pe pozițiile și liniile logistice ale Rusiei din estul Harkovului, nordul Luganskului și estul Donețkului. Surse ruse au raportat că forțele ucrainene continuă operațiunile terestre la sud-vest de Izyum, lângă Lyman și pe malul de est al râului Oskil, forțând forțele ruse să se retragă din unele zone din estul Ucrainei și să consolideze altele. Forțele ruse din estul Ucrainei se vor lupta probabil să-și mențină liniile defensive dacă forțele ucrainene continuă să împingă mai spre est.

UPDATE 05.50 Kremlinul reacționează la înfrângerea din Oblastul Harkov prin dublarea criptomobilizării, mai degrabă decât prin stabilirea condițiilor pentru mobilizarea generală. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a cerut tuturor subiecților federali să inițieze „automobilizarea” și să nu aștepte ca Kremlinul să declare legea marțială. Kadyrov a susținut că fiecare subiect federal trebuie să-și dovedească disponibilitatea de a ajuta Rusia prin recrutarea a cel puțin 1.000 de militari în loc să țină discursuri și să conducă evenimente publice inutile. Propagandista rusă Margarita Simonyan a făcut ecou nevoia ca rușii să se ofere voluntari pentru a se alătura efortului de război, iar câțiva guvernatori ruși loiali au susținut public discursul lui Kadyrov. Șeful Crimeei ocupate, numit de ruși, Serghei Aksyonov, a anunțat formarea a două batalioane de voluntari în peninsulă în sprijinul apelurilor lui Kadyrov.

Înfrângerea din jurul regiunii Harkov a determinat Kremlinul să anunțe o campanie de recrutare la nivel rusesc. Oficialii de la Kremlin și mass-media de stat nu au făcut anterior apeluri de recrutare la nivel național, ci au însărcinat oficiali și instituții locale să genereze forțe aparent din proprie inițiativă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat vag crearea batalioanelor pe 12 iulie, în timp ce 47 de subiecți federali loiali au promovat și au finanțat campania regională de recrutare a batalioanelor de voluntari.[5] Un proeminent milblogger rus și un susținător al mobilizării generale i-a lăudat pe oficiali precum Kadyrov pentru că au preluat campania de recrutare de la ineficientul Minister al Apărării rus; această reorganizare a recrutării este probabil să asigure mai mult sprijin pentru Kremlin în rândul figurilor naționaliste care sunt din ce în ce mai critice la adresa Ministerului Apărării Rusiei, chiar dacă impulsul nu generează un număr mare de trupe eficiente în luptă.

Probabil că Kremlinul și-a abandonat eforturile de a-și proteja subiecții federali selectați de eforturile de recrutare, ceea ce ar putea crește tensiunile sociale. ISW a raportat anterior că Kremlinul a încercat să-i protejeze pe locuitorii orașului Moscova de rapoartele despre formarea regimentului de voluntari „Sobyaninsky Polk” din Moscova. Publicația rusă de opoziție The Insider a remarcat că mai multe grupuri din republicile Buryatia, Kalmykia, Tyva și Yakytia (Republica Sakha) se opun public accentului acordat de Kremlin pe recrutarea pe bază etnică. Declarația lui Simonyan despre „automobilizare” a provocat numeroase comentarii negative în rândul rușilor care le-au cerut oligarhilor ruși să plătească și să lupte în război.

UPDATE 05.21 Estul Ucrainei: (linia Vovchansk-Kupiansk-Izyum-Lyman)

Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în estul Ucrainei, creând condițiile pentru a merge mai adânc în spatele liniilor rusești din estul Harkovului și vestul oblastului Lugansk. O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au expulzat forțele ruse din Soșnove, pe malul de nord al râului Siverskyi Doneț și își întăresc pozițiile în așezarea cu același nume. Sursa a mai raportat că forțele ruse s-ar fi retras din Studenok imediat la vest de Sosnove pentru a evita încercuirea. Surse oficiale ruse și ucrainene au raportat că forțele ruse au întărit pozițiile ruse în Lyman. Statul Major ucrainean a raportat că rămășițele mult reduse ale Regimentelor 202 și 204 de infanterie motorizată din Corpul 2 Armată din Republica Populară Lugansk (LNR) au fost desființate.

Se pare că forțele ucrainene avansează peste râul Oskil, în nordul regiunii Harkov. O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene stabilesc baze și poziții de artilerie în întreaga regiune Harkov, inclusiv prin plasarea de artilerie în Hryanykivka, pe malul de est al râului Oskil, lângă autostrada R79. O poziție confirmată a Ucrainei în Hryanykivka ar indica faptul că linia de front rusă la est de râul Oskil este slabă și/sau că liniile forțelor ruse în această zonă sunt mai departe la est de râul Oskil decât au fost evaluate anterior. O sursă rusă a raportat că grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene traversează ocazional râul Oskil în zone nespecificate.

Forțele ucrainene au lovit și zonele din adâncime din regiunea ocupată Lugansk, inclusiv Lysychansk, Svitlodarsk, Perevalsk și Kadiivka, toate situate de-a lungul principalelor linii de aprovizionare rusești. Surse ruse și ucrainene s-au angajat în dueluri de artilerie peste granița Oblastul Harkov-Belgorod.

image

Foto: ISW

UPDATE 04.18 Aproape sigur, Kremlinul a epuizat o mare parte din forțele staționate inițial în bazele rusești din fostele state sovietice, de când invazia rusă a Ucrainei a început în februarie, slăbind probabil influența Rusiei în acele state. O investigație Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL) a raportat pe 14 septembrie că armata rusă a desfășurat deja aproximativ 1500 de militari ruși de la baza militară 201 a Rusiei din Dușanbe, Tadjikistan, în Ucraina, de când a început invazia la scară largă și intenționează să mai desfășoară încă 600 de militari din facilitățile din Dușanbe și Bokhatar, un oraș din sudul tadjik, în viitor. RFE/RL a mai raportat la 13 septembrie că Rusia a redistribuit probabil aproximativ 300 de trupe Tuvane de la baza aeriană rusă Kant din Kârgâzstan pentru a lupta în Ucraina în diferite puncte de la sfârșitul anului 2021.

Retragerile din statele din Asia Centrală sunt demne de remarcat în contextul ciocnirilor la frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan. Polițiștii de frontieră din Tadjikistan și Kârgâzstan au schimbat focuri de arme în trei incidente separate pe 14 septembrie, ucigând cel puțin două persoane. Creșterea violenței dintre Tadjikistan și Kârgâzstan, ambele membri ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), controlate de ruși, vine alături de agresiunea reînnoită a Azerbaidjanului împotriva statului membru CSTO, Armenia. Forțele ruse au retras, de asemenea, 800 de militari din Armenia la începutul războiului pentru a reface pierderile din Ucraina, după cum a raportat anterior ISW.

ȘTIRE INIȚIALĂ Sudul Ucrainei (Oblastul Herson)

Oficialii militari ucraineni își continuă tăcerea operațională cu privire la progresul contraofensivei din sud, observând că forțele ucrainene continuă să-și îmbunătățească pozițiile tactice și sunt angajate în bătălii de poziție. Surse locale ucrainene au declarat că nu există nicio confirmare oficială că forțele ucrainene au eliberat Kyselivka la nord-vest de orașul Herson, dar au remarcat că au primit rapoarte locale că forțele ruse exploatează toate drumurile din așezare. Oficialii ucraineni nu au raportat schimbări în componența trupelor ruse, dar imaginile de pe rețelele de socializare au arătat un steag din regiunea Tuva în Beryslav, ceea ce probabil indică faptul că forțele ruse continuă să consolideze nordul Oblastului Herson cu unități de voluntari formate la nivel regional.

Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele ucrainene își continuă campania de interdicție, vizând liniile de comunicație terestre rusești peste râurile Inguleț și Nipru. Oficialii militari ucraineni au remarcat însă că forțele ruse continuă să transfere echipamente peste râul Nipru.Forțele ucrainene au lovit zone de concentrare a trupelor și echipamentelor rusești în suburbiile orașului Herson și în Krynychanka (la aproximativ 21 km sud-est de capul de pod ucrainean peste râul Inguleț. Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei a remarcat că forțele ucrainene au avariat depozitele de muniții rusești din Sadove (la aproximativ 15 km sud-vest de Snihurivka) și raioanele Mykolaiv și Herson și au lovit centrul de control al vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) din Komyshany, la nord-vest de orașul Herson. Departamentul de Comunicații Strategice al Ucrainei (StratCom) a raportat că forțele ucrainene au distrus o bază militară rusă din Nova Kakhovka, iar filmările și rapoartele locale au confirmat informațiile StratCom. Alte rapoarte de pe rețelele de socializare au remarcat atacuri ucrainene asupra pozițiilor rusești din Oleșki, pe malul stâng al râului Nipro.

image

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele